Otvoritev sodnega leta ESČP

Danes je Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) uradno otvorilo novo sodno leto. Tradicionalni dogodek se je začel s seminarjem, ki je bil posvečen sedemdeseti obletnici podpisa Evropske konvencije o človekovih pravicah kot dinamičnem in živem instrumentu prava človekovih pravic, ter se nadaljeval s slovesno otvoritvijo sodnega leta 2020. Predstavnike najvišjih sodišč 47 držav članic Sveta Evrope ter lokalnih, nacionalnih in mednarodnih institucij sta nagovorila predsednik ESČP Linos-Alexandre Sicilianos ter častni gost svečanosti, predsednik Vrhovnega sodišča Irske Frank Clarke. Poleg generalnega državnega odvetnika mag. Jurija Groznika so se dogodka udeležili tudi predsednik Ustavnega sodišča Republike Slovenije dr. Rajko Knez, predsednik Vrhovnega sodišča Republike Slovenije mag. Damijan Florjančič in vodja mednarodnega oddelka na Državnem odvetništvu Republike Slovenije mag. Nataša Pintar Gosenca.

Na ESČP je bilo lani, kot izhaja iz objavljene statistike, ki jo je povzela tiskovna agencija STA, vloženih 210 tožb proti Sloveniji, kar je 23 odstotkov manj kot leta 2018, ko jih je bilo vloženih 274. Sodišče je lani v povezavi s Slovenijo izreklo pet sodb, kar je dvakrat manj kot leto pred tem, ko jih je izreklo deset. V vseh petih sodbah so sodniki ugotovili najmanj eno kršitev Evropske konvencije o človekovih pravicah.

V Strasbourgu so lani zavrnili ali kot nedopustne razglasili 222 primerov proti Sloveniji, kar je 27 odstotkov manj kot leta 2018.

Kot izhaja iz poročila, je bilo leta 2019 proti Sloveniji odprtih 68 primerov. To je 23 odstotkov manj kot leto prej.

Glede na število prebivalcev je bila lani proti Sloveniji vložena 1,01 nove tožbe na 10.000 prebivalcev, kar je dvakrat več od evropskega povprečja, kaže statistika.

Skupno je bilo doslej v zgodovini sodišča, ki je bilo vzpostavljeno leta 1959, proti Sloveniji izrečenih 368 razsodb, od tega je bila v 338 ugotovljena najmanj ena kršitev človekovih pravic. Največkrat je šlo za kršitve zaradi predolgih sodnih postopkov in pravice do ustrezne odškodnine.

Sodišče v Strasbourgu je sicer lani prejelo približno 44.500 novih primerov, kar je nekaj več kot leta 2018, ko jih je bilo okoli 43.100.
Sodišče je lani izreklo 884 sodb, od tega je v 791 ugotovilo najmanj eno kršitev evropske konvencije. Največ sodb z najmanj eno kršitvijo je bilo proti Rusiji (186), Ukrajini (109), Turčiji (91), Romuniji (56) in Moldaviji (39).

Na sodišču se je lani za skoraj šest odstotkov povečalo število odprtih primerov - s 56.350 v letu 2018 na 59.800.

Nazaj na novice