Dan pravosodja

Na Brdu pri Kranju je bila slovesnost ob Dnevu pravosodja, ki se je je udeležil tudi generalni državni odvetnik mag. Jurij Groznik.

Slavnostna govornica ministrica za pravosodje Andreja Katič je za prihodnje leto napovedala začetek širše družbene razprave o imenovanju sodnikov in uvedbi triletnega preizkusnega sodniškega mandata, saj meni, da je dozorelo spoznanje, da je treba imenovanje sodnikov umakniti od politike. Razprava o drugačnem imenovanju sodnikov in uvedbi preizkusnega mandata bo tako po njenih besedah pomenila preizkus zrelosti slovenskega političnega prostora.

V nagovoru je izpostavila tudi druge projekte, ki čakajo ministrstvo v tem in prihodnjem letu. Povedala je, da so na ministrstvu v zaključni fazi priprave predloga novega zakona o varstvu osebnih podatkov, s katerim želijo odpraviti negotovost, ki je nastala po majski uveljaviti splošne uredbe o varstvu osebnih podatkov.

Še letos nameravajo na vladi obravnavati pravni okvir varovanja posameznikovega dostojanstva in zasebnosti ter v doglednem času sprejeti predloga novel zakona o kazenskem postopku ter zakona o integriteti in preprečevanju korupcije.

Zavzela se je za povečanje kadrovskega načrta uprave za izvrševanje kazenskih sankcij ter pozdravila trend odpiranja pravosodja javnosti. Obljubila je, da bo v času svojega ministrovanja vodila dialog z vsemi deležniki, ki pa mora v doglednem času dati konkretne rezultate.

Kritična je bila do prvotnega odziva vrhovnega sodišča na sodbo Evropskega sodišča za človekove pravice v zadevi Pro Plus. Izpostavila je, da je lahko stališče, kot je izhajalo iz vsebine sporočila za javnost, povsem legitimno, v kolikor gre za stališče posameznega sodnika. Soočenje argumentacij je nujno za razvoj prava, za to pa je potrebno pogosto vsebinsko nestrinjanje. Nikakor pa to ne more in ne sme postati drža najvišjega sodišča v državi.

Udeležence je nagovoril tudi premier Marjan Šarec. Opozoril je, da je javnost, ki ni poučena o postopkih sodišč, pogosto željna krvi in spektakla, a da so sodniki tisti, ki temu na smejo podlegati. Poudaril je še, da je sodbe sodišč treba spoštovati.

Na slovesnosti so sicer podelili medalje za življenjsko delo na področju pravosodja. Te so med drugim prejeli vrhovna državna tožilka Barbara Brezigar, nekdanja vrhovna državna tožilka Vlasta Nussdorfer in nekdanji predsednik Sodnega sveta Janez Vlaj.

 

Nazaj na novice